W samorządach

Vasco Alves Cordeiro wygłosił swoje doroczne sprawozdanie o stanie regionów i miast

– Przywódcy UE nie mogą ciągle wzywać do tego, by Europa była bliżej obywateli, jeśli będą się do niej zbliżać z góry. Musimy zacząć od naszych lokalnych społeczności i w naszych regionach. – mówił przewodniczący Europejskiego Komitetu Regionów Vasco Alves Cordeiro w trakcie sesji otwierającej 22 Europejski Tydzień Regionów i Miast w Brukseli.

W tym roku po raz czwarty przewodniczący Cordeiro wygłosił swoje roczne sprawozdanie na temat stanu regionów i miast: – W związku z rozpoczynającym się w Unii Europejskiej nowym cyklem politycznym pragnę wyrazić w odniesieniu do odnowionego Parlamentu Europejskiego, Komisji Europejskiej i kierownictwa Rady Europejskiej gotowość Europejskiego Komitetu Regionów, miast i regionów w całej Europie do współpracy, pomocy i połączenia sił, aby Unia Europejska szła naprzód w jedności, różnorodności i solidarności. Ponieważ stan naszej Unii zaczyna się od stanu naszych społeczności regionalnych i lokalnych. – mówił Cordeiro.

Przewodniczący KR-u odniósł się także do ostatnich doniesień prasowych dotyczących likwidacji programów regionalnych w polityce spójności na rzecz programów krajowych: – Dziś jest to również nasze jasne i głośne przesłanie, jednoznaczne i bezkompromisowe odrzucenie niedawnej idei utworzenia jednego programu na szczeblu krajowym w nowych wieloletnich ramach finansowych, co – jeśli jest prawdą – zniosłoby udział regionów i miast. Z tego miejsca wzywam dziś regiony i miasta Europy, aby powstawały i przeciwstawiały się propozycji, która – jeśli jest prawdziwa – oznacza, że zostaniemy wykluczeni, zepchnięci na boczny tor, pominięci. I nie zapominajmy, że bardziej niż o regiony i miasta, chodzi o Europę, jaką chcemy mieć w przyszłości.

Zgoda na wszystkie
Zgoda na wybrane