W samorządach

Podział części oświatowej subwencji ogólnej w 2016 r.

Anna Zalewska, Minister Edukacji Narodowej, podpisała rozporządzenie dotyczące sposobu podziału części oświatowej subwencji ogólnej dla jednostek samorządu terytorialnego w 2016 r.

W algorytmie podziału części oświatowej subwencji ogólnej uwzględniono m.in. wyższą wagę dla uczniów liceów ogólnokształcących dla dzieci i młodzieży o wartości 0,12 (wyodrębniono nową wagę P10). Wprowadzono również wyższą wagę o wartości 0,23 dla uczniów szkół zawodowych – P11. Natomiast dla uczniów zasadniczych szkół zawodowych, będących młodocianymi pracownikami, realizującymi praktyczną naukę zawodu u pracodawcy, wyodrębniono nową wagę P12 o wartości 0,08.

Ponadto uwzględniono:

  • wyższą o 50% wartość wagi dla uczniów klas I – III szkół podstawowych. Waga ta została wprowadzona po raz pierwszy w 2014 r. w związku z m.in. ustawowym wprowadzeniem limitów uczniów w oddziałach klas I–III szkół podstawowych;
  • wyższe wartości wag dla placówek realizujących zadania pozaszkolne na terenie odpowiednio powiatu i województwa;
  • nowe rozwiązanie w zakresie finansowania uczniów szkół położonych w miastach, które przekroczyły próg 5.000 mieszkańców;
  • zmianę obecnego sposobu uwzględniania w zasadach podziału subwencji uczniów spełniających obowiązek szkolny lub obowiązek nauki poza szkołą;
  • zmianę zasad finansowania uczniów należących do mniejszości narodowych,       etnicznych, społeczności posługującej się językiem regionalnym oraz uczniów pochodzenia romskiego.

 

Rozporządzenie wchodzi w życie 1 stycznia 2016 r.

 

<link file:106261- internal link in new>Treść rozporządzenia>>>

<link file:106262- internal link in new>Uzasadnienie>>>

<link file:106263- internal link in new>Załącznik do rozporządzenia>>>

Źródło: MEN

 

 

 

 

Tematy sportowe, oświatowe i kulturalne będą poruszane podczas Ogólnopolskiej Konferencji Samorządu i Oświaty "Edukacja Przyszłości", która odbędzie się w dniach 9-10 marca 2016 r. w Gdańsku.

Aby zapewnić prawidłowe działanie i wygląd niniejszego serwisu oraz aby go stale ulepszać, stosujemy takie technologie jak pliki cookie oraz usługi firm Adobe oraz Google. Ponieważ cenimy Twoją prywatność, prosimy o zgodę na wykorzystanie tych technologii.

Zgoda na wszystkie
Zgoda na wybrane