Budowa Lubuskiego Centrum Winiarstwa oficjalnie rozpoczęła się 28 kwietnia, kiedy wmurowano akt erekcyjny pod inwestycję. 9 października po kilku miesiącach oczekiwania, to wyjątkowe miejsce zostało otwarte. – Nie było łatwo odrodzić tradycję, ale mamy fantastycznych mieszkańców, którzy mają pasję i pokochali właśnie winiarstwo. To mający swoją winnicę tuż obok Krzysztof Fedorowicz wypatrzył to miejsce i zaraził nas wszystkich miłością do tych terenów. Udało się! Jest 13 winiarzy, którzy podjęli ryzyko. Są już nasadzenia na winnicy, są prawdziwe winnice na szlaku wina i miodu – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak.
Podkreślała, że inspiracją do jego utworzenia były wizyty w podobnych miejscach w Europie. – Znaleźliśmy przyjaciół na całym świecie, uczyliśmy się tego winiarstwa szlachetnego od naszych przyjaciół z francuskiego departamentu Le Lot. Tam powstała eksperymentalna winnica, która nas zainspirowała do utworzenia takiego miejsca w regionie lubuskim. Odwiedziliśmy też winnicę samorządową w Dreźnie i także byliśmy pod wielkim wrażeniem. Tam jednak tradycje winiarskie kultywowane są od wielu lat. My je odradzamy. Myślę, że to dobry początek, żeby mieć takie miejsce – mówiła Polak.
Gośćmi uroczystości w Zaborze byli właśnie przedstawiciele francuskiego departamentu Le Lot z Christianem Gasquettem, a także Andreas Grapatin z biura łącznikowego Landu Saksonii w Dreźnie. W Saksonii funkcjonuje podobna do lubuskiej samorządowa winnica.
– To bardzo ważny krok, który będzie budował i buduje tożsamość regionu. Województwo lubuskie na arenie międzynarodowej jest postrzegane jako miejsce, gdzie odradzane są tradycje winiarskie. Takie miejsce będzie tylko potwierdzeniem, że wszystkie dotychczasowe kroki i rozwijające się winnice są potrzebne by integrować środowisko i budować markę na zewnątrz – mówiła podczas uroczystości inauguracyjnej Kinga Kowalewska-Koziarska, właścicielka winnicy „Kinga”.
Głównym celem stworzenia Lubuskiego Centrum Winiarstwa położonego na terenie winnicy w gminie Zabór jest rozwój marki oraz potencjału turystycznego województwa lubuskiego, a także budowanie tożsamości regionalnej, integracja środowisk winiarskich oraz odrodzenie tradycji związanych z uprawą winorośli i produkcją wina na terenie Ziemi Lubuskiej. W budynku złożonym z trzech części można znaleźć coś i dla duszy, i dla ciała. W centralnej części obiektu, w punkcie informacji turystycznej, dowiemy się m.in. o Lubuskim Szlaku Wina i Miodu; w sali konferencyjnej weźmiemy udział w warsztatach winiarskich, somelierskich lub kulinarnych. W jednym z dwóch skrzydeł wejdziemy do części dydaktycznej z salą multimedialną, leżakownią, ekspozycją winiarską oraz halą pokazową, w której zapoznamy się z procesem produkcji wina. Drugie skrzydło to część rekreacyjna z kuchnią, salonem do degustacji win i otwartą wiatą, pod którą można delektować się serwowanymi potrawami i napojami.
Ponadto Centrum Winiarstwa ma stanowić bazę naukowo-dydaktyczną umożliwiającą kształcenie studentów na kierunku winiarskim oraz ośrodek doradztwa dla winiarzy. Docelowo w centrum ma się znajdować oddział Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli, które ma zarządzać całą inwestycją realizując zadania zlecone przez Urząd Marszałkowski.
Ze względu na swoją funkcję turystyczną, Lubuskie Centrum Winiarstwa będzie otwarte w ciągu weekendu. W dni robocze godziny otwarcia Centrum dostosowane będą do potrzeb zwiedzających.
Podczas uroczystości otwarcia goście Centrum obejrzeli pokaz wyciskania soku zaprezentowany prze Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze z siedzibą w Ochli oraz pokaz wyciskania winogron w wykonaniu Bachusa i Bachantek. Goście Centrum obejrzeli film Andrzeja Słodkowskiego pt. „Nasza winna historia”. Zaprezentowali się także lubuscy winiarze. Muzyczną gwiazdą uroczystości był zespół Las Melinas.