Gminne stołówki działają m.in. w Brzeznej (gm. Podegrodzie), Korzennej (obie w woj. małopolskim), Sieniawie (woj. podkarpackie), Miastkowie Kościelnym (mazowieckie), Łukowicy (małopolskie), Środzie Wlkp. czy podwarszawskim Izabelinie. W Korzennej stołówka funkcjonuje przy miejscowym Centrum Kultury, jej siedziba mieści się budynku zespołu szkół. Podstawową działalnością jest tu organizacja dożywiania dla dzieci i młodzieży ze szkół na terenie gminy. Stołówka została ona uruchomiona w ramach rządowego programu „Posiłek dla potrzebujących”, korzysta z niego około 1000 uczniów.
W Sieniawie stołówkę prowadzi Centrum Kultury, Sportu i Rekreacji „Sokół” (w tej chwili oferuje posiłki jedynie na wynos lub z dowozem). Menu zmienia się co tydzień, a oprócz codziennych zestawów dodatkowo można kupić domowe pierogi, gołąbki, krokiety. W ciągu tygodnia stołówka sprzedaje około 600 obiadów. Koszt dwudaniowego zestawu to 20 zł.
W Łukowicy dwudaniowy obiad wyceniono na 24 zł, a stołówka zachęca do korzystania z abonamentów miesięcznych lub tygodniowych (wówczas cena spada do 23 zł). W Środzie Wlkp. obiad kosztuje 18 zł (dla uczniów – 10 zł).
Aneta Maliszewska, zastępca dyrektora Centrum Usług Wspólnych Izabelin
Gminna Stołówka w Izabelinie działa od 1 kwietnia 2021 r. Powstała z inicjatywy władz gminnych i jest odpowiedzią na potrzebę społeczności, jaką jest świadczenie usług zbiorowego żywienia. Głównym założeniem było ujednolicenie jadłospisów w placówkach oświatowych z naciskiem na zdrowe i różnorodne żywienie i propagowanie zdrowego stylu życia. W ramach działalności stołówki prowadzone są warsztaty zdrowego żywienia, organizowane porady dietetyka i prelekcje w placówkach oświatowych. Podstawowymi zadaniami stołówki są:
– przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie posiłków dla dzieci uczęszczających do placówek oświatowych, dla których gmina Izabelin jest organem prowadzącym;
– przygotowanie posiłków dla podopiecznych Dziennego Domu Senior+ w Izabelinie;
– zapewnienie żywienia dla uczestników zorganizowanego dziennego wypoczynku podczas wakacji i ferii zimowych;
– przygotowanie i sprzedaż posiłków dla innych osób;
– spotkania edukacyjne w zakresie zdrowego żywienia;
– kształcenie i wychowanie dzieci i młodzieży w zakresie zdrowego żywienia;
– propagowanie zdrowego stylu życia i odżywiania.
W szkole wydawanych jest dziennie około 650 obiadów, w przedszkolach około 375 (śniadania, obiady, podwieczorki), w Domu Senior+ ok. 18 obiadów, podczas kolonii letnich – 50 posiłków dziennie (śniadanie, obiad z deserem, podwieczorek), zaś liczba obiadów na wynos to około 20 dziennie. Za wyżywienie dzieci w placówkach oświatowych (wsad do kotła) płacą rodzice. Gmina pokrywa pozostałe koszty: utrzymanie stołówki, wynagrodzenia.
Fot. Freepik